Pohod po žirovniškem delu Poti okrog Julijskih Alp

Kraji okrog Triglava bodo kmalu bogatejši za novo daljinsko pot. Združenje Julijskih Alp je namreč pripravilo in trasiralo dobrih tristo kilometrov dolgo Pot okrog Julijskih Alp (Julian Alps Trail). Namen te daljinske krožne poti ni vzpenjanje na skalne vrhove najvišjih slovenskih gora, temveč občudovanje lepote Julijskih Alp iz dolin in razglednikov v njihovem predgorju. Nagovarja predvsem pohodnike, ki jih zanima naravna in kulturna dediščina ter pristen stik z lokalnimi prebivalci.

Pot na območje žirovniške občine vstopi v Mostah, natančneje v Kavčkah in se nadaljuje skozi vasi pod Stolom. V Doslovčah se vzpne po Rebru in nad Rodinami zavije proti Sankaški koči in Sv. Petru. Tu zapusti našo občino in se spusti v Begunje.

Z namenom predstavitve poti lokalnim skupnostim bodo v nedeljo, 21. oktobra 2018, ob 9. uri dopoldne v vseh desetih občinah na trasi poti organizirani pohodi po Poti okrog Julijskih Alp.

Žirovniški pohod pričenjamo pred trgovino Mercator na Breznici, kjer si bomo ogledali Janšev čebelnjak in se nato podali skozi Breznico do Finžgarjeve rojstne hiše v Doslovčah. Po ogledu hiše bomo pot nadaljevali čez pašnik nad Doslovčami in Smokučem ter nad novim delom Rodin zavili proti Sankaški koči, kjer se bomo srečali s pohodniki iz Radovljice. Sledi spust v dolino, in sicer voden do Begunj ali pa samostojno do Rodin.

Kdor želi, lahko avto pred pohodom pusti v Begunjah na parkirišču pred gostilno Avsenik. Voznike bomo prepeljali na start pohoda ob 8:45.

Pohod organizira Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, vodja pohoda je Janez Dolžan, tel.: 040 201 929 ali e-naslov: janez.dolzan@visitzirovnica.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja